lördag, mars 16, 2013

Såpaknep vi minns

Ah, såpan. Den så nedvärderade men ofta beroendeframkallande tv-genren som fått stryka på foten de senaste åren när realityserierna svept in på banan och krossat allt motstånd. Jag kan inte säga att jag idag följer något som kan räknas som hederlig såpa. Vilket inte direkt känns som ett problem. Men det är klart, ibland blir jag nostalgisk vid tanken på "Glamour" som jag som barn fick se enbart hos mormor och där man alltid kunde följa med i handlingen även om det gått tre-fyra månader sedan det senaste avsnittet. Eller "Sunset Beach" som jag fullkomligt avskydde, men ändå fastnade i en kort period (tyst, berätta inte för någon). Eller nätterna med "Kvinnofängelset". Eller för all del "Rederiet" och "Tre Kronor".

Vissa manusgrepp finns nästan bara i såpavärlden. I dn-bloggen 2011 skrev jag om några favoritexempel:

"I listan över serier som hoppat hajen* fann vi att vissa hajögonblick var lånade från såpans värld. När fantasin tröt hos manusförfattarna verkar man ha sneglat mot de karikatyriska och dramaskickliga dagsåporna och stulit deras billigaste knep. (Till exempel den plötsliga upptäckten av ett oäkta barn, som vi såg både i Ally McBeal och Gilmore girls.) Men vilka såpatrick finns det mer? Här är några favoriter:

 1. Onda tvillingen. 
Självklar i topp. Ännu har väl ingen mer seriös drama- eller komediserie använt sig av den här (undantag: Phoebe/Ursula i Vänner). Men i såpavärlden är det en användbar intrigtwist. I det avsnitt av ”All my children” som sändes i USA igår introducerades till exempel en ond tvilling till Erica Kane. Kul för skådespelerskan Susan Lucci som annars spelat samma karaktär i 41 år(!).

2. Minnesförlusten.
 Skulle man tro tv-världen är det förfärligt vanligt att människor vaknar upp efter olyckor friska och snygga med inga andra hjärnskador än en total minnesförlust. Mycket praktiskt när en karaktär uttömt sina utvecklingsmöjligheter. En liten trafikolycka blir en reboot och plötsligt är alla vägar öppna. Vi har sett det nyligen i dramaserier som Desperate housewives och Brothers and sisters. I sjukhusserierna är det förstås också vanligt, vi minns till exempel Rebeccas/Avas jämförelsevis trovärdiga öde i Grey’s anatomy.

3. Fejkade graviditeten.
Kring graviditeter finns många intrigtrådar att väva. En oönskad graviditet kanske behöver döljas och faderskapet är i stort sett alltid oklart. Men den mest skruvade är nog ändå den fejkade graviditeten. Ofta en desperat handling för att hålla kvar en motvillig partner men en idé som av naturliga skäl blir svårare och svårare att upprätthålla över tid. På senare tid har vi sett det i exempelvis Glee.

*Pågått för länge, nått en bottenpunkt och ändå fortsatt. Översatt från engelska uttrycket jumping the shark efter en scen ur serien The Happy Days."

#blogg100
53.

1 kommentar:

Maria sa...

Urgh, minnesförluster och fejkade graviditeter! Hat! ;)