Min bokbekännelse
Ni vet hur man ibland fastnar i olika typer av litteratur? Hur man bara läser en viss sorts böcker, en efter en tills man plötsligt känner sig klar med den genren? Så funkar det i alla fall för mig. Jag har haft en klassikerperiod när jag plöjde Den gamle och havet och Brott och straff och Lars Hård och jag har haft en barndomsskildringar-från-helvetet-period när jag frossade i Pojken som kallades Det och alla hans olyckssystrar och bröder och jag har haft en svenska deckare-period med lättsmälta kriminalhistorier som avlöste varandra. Till exempel.
Nu har jag en ny period. Tunna böcker. Jag läser bara tunna böcker. Det kan tyckas vara ett ytligt och ointellektuellt förhållningssätt till litteratur, och det är det också. Men jag har märkt att böckerna inte blir lästa om jag inte kan läsa dem på en kväll. Nu under julen har jag till exempel läst fem böcker, och fem tunna böcker är bra mycket bättre än noll tjocka.
För övrigt är det inget som säger att ett verk är mindre värt för att det går fort att konsumera det. Tunn är inte lika med lättläst och få sidor behöver inte betyda att färre viktigheter blir sagda.
De fem böcker som blivit lästa är hur som helst Afrikanen av JMG Le Clézio, Hey Dolly av Amanda Svensson, Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund och Blåst och Gör vad du vill av Erlend Loe. Den finurlige norrmannen stod för både topp och botten tror jag, sett till läsupplevelsen gav Gör vad du vill mig mest och Blåst mig minst. Dolly var bedårande och Afrikanen intressant, Sigge Eklunds pretentioner har jag svårt att förhålla mig till.
Vilka böcker läste du i jul?
17 kommentarer:
Jag har kommit in i lyssnande av böcker igen - efter något års uppehåll.
Den som dödar draken av Leif GW var riktigt bra.
Nu lyssnar jag på P O Enqvist "Ett annat liv". Han läser själv. Den är självbiografisk vilket förstärker närvaron. Jag är helt fångad. Jag förstår varför den fick Augustpriset.
Ett måste - helst i öronen.
Låt mig då - i din nya ambition att läsa korta böcker - tipsa om Entimmesboken (googla fram - finns lista över alla på Natur & Kultur).
Där finns en enorm källa över bra litteratur som bara ska ta en timme att läsa. Själv har jag med glädje läst flera i serien och känner mig grymt intellektuell - va fan, jag har ju läst Gogol för bövelen! :)
God fortsättning och bra att du höll dig kvar i bloggosfären!
Nemo: Jag har inte kommit in i det där ljudbokandet än, men jag gillar tanken. Det går så långsamt bara, jag är lite otålig av mig.
Thunman Sköld: Åh, vilket bra tips! Ska genast kolla in. God fortsättning själv och tack!
Jag är inne i en period av ungdomsböcker nu, annars brukar jag inte läsa periodvis på det sättet.
Mina lästa böcker kan du se på yfronten.blogg.se och läsdagboken.
Jag kollade på tv i jul och det ska du också göra istället för att fjanta på med några böcker.
Pippo: Haha! Bästa kommentaren på länge.
Facklan av Marion Zimmer Bradley läste jag under julen, nu håller jag på med Duma key av Stephen King och En hjärtformad ask av joe Hill.
Här är en bokslukare till som mest sett på TV i jul. Helgerna var för ovanlighetens skull späckade med BRA program i år
Tunnisar ja!
På Kistalight har vi precis avslutat två... under julhelgen.
Joyce Carol Oates Mörkt vatten och lustigt nog, se din läsning ovan, Le Clézio Afrikanen.
- Bägge helt annat än tunna till sin karaktär.
Gillar du tunna böcker dvs inte så många sidor att läsa!?
Bara måste vi rekommendera Kistalight-trilogin; ABC..., goes Ryan och den senaste Kistalight Academy. Mer finns att läsa på htttp://kistalightnow.blogspot.com
GOD FORTSÄTTNING från Kistalight
Jag hann läsa en del böcker på tyska och den jätteroliga The Well of Lost Plots av Jasper Fforde, och jag hann se en massa TV-serier också, hurra!
För några år sedan läste jag Den sista myten av Sigge Eklund. Jag tyckte den var riktigt dålig, och dåligt skriven. Men när jag bläddrade fram till författarporträttet såg jag: Aha, han är ju snygg! Är man snygg så finns det nog alltid en massa småkära människor som peppar en och antar ens bokmanus fastän det suger. Och då visste jag inte ens att hans pappa är känd.
Jag läste Leif GW Perssons dubbeltrilogier om Lars M Johansson, Jarnebring, Anna Holt etc. Det är alltså tre böcker från sent 1970-tal och tidigt 1980-tal samt tre böcker om samma snutar från tiden kring 2000.
Jag läste Leif GW Persson och jag bryr mig inte om vem som får reda på det.
Läser fackbok. Ett oändligt äventyr - Sven-Eric Liedman. Bra som tusan. Handlar om kunskap.
"Blåst" är den enda av Erlend Loes böcker som jag ännu inte läst.
Den är inte så bra alltså?
Jag har så svårt att tro att Loe kan misslyckas...
Snaskefar: Jag har bara läst en GW Persson. Den funkade inte riktigt för mig. Jag fick en hel hög av en kompis men kom aldrig förbi den första. Vet inte riktigt varför.
Emma: Misslyckas och misslyckas... Nu har jag rätt höga krav och förväntningar på en Loe-bok, och när man just läst en liten pärla som Gör vad du vill... Det är svårt att leva upp till. Den är inte usel, jag hade bara svårt att identifiera mig med huvudpersonen. Och förstå varför jag skulle bry mig om honom över huvud taget.
Saom, du kanske saknar den självplågande ådran som har ridit mig som en mara hela mitt vuxna liv. Det är samma förbannelse som gör att jag tittar på Navy CIS fastän jag hatar det.
Haha, o nej! Jag är väldigt nära vän med min självplågande ådra. Ibland tittar jag till och med på Jordan, rättsläkare.
Jag har tittat på maraton - mellan ett och halv tre på natten - av Weeds...jag menar...men HALLÅ.
Tänker läsa, förutom fackboken, Lispectors bok "Hemlig Lycka". Mest för att Louise Epstein talade så varmt för den på P1 här före jul.
Skicka en kommentar