I samma anda som rumpchocken, Simpsonskuppen och Sagan om de rädda trollen i Polen har inredningsprogrammet "Find and Design" blivit bötfällt i Singapore för att ha gett signaler om att homosexualitet skulle vara acceptabelt. I ett avsnitt framställdes homosexualitet som någorlunda normalt och för det fick bolaget MediaCorp böta 11 000 dollar. Man kan för övrigt få ett fängelsestraff på två år för att ha bög- eller flatsexat i Singapore. Från Variety via Plaza Kvinna.
Apropå fängelse: Har ni sett Gary Dourdans mugshot? CSI-stjärnan åkte dit för knarkbrott härom dan och var tvungen att ställa upp på de obligatoriska polisbilderna. Trots att han väcktes och greps klockan fem på morgonen när han låg och sov i en bil, gör han sin bästa pose. Samma blick som på alla pr-bilder för programmet, bara aningens mer sliten.
Med Sveriges Radios "Programhittare" kan du testa dig fram till vilka radioprogram som passar dig bäst. Jag vet väl inte om jag hittade något fantastiskt program jag inte redan kände till, men det var roligt att göra i alla fall. Du får höra ett ljud, och ska sen genom att höja eller sänka volymen berätta vad du tycker om ljudet. När den kommit underfund med vad du gillar får du en personligt anpassad radio att ladda ner till skrivbordet.
Sveriges bästa barnprogram genom tiderna heter Fem myror är fler än fyra elefanter, det har diverse omröstningar visat. Men när jag var liten var det ändå Björne som gällde. Den där fumliga, dumsnälla, kreativa björnen med meshes röst och hängmage. Och massor av kompisar. Björnes magasin började sändas 31 augusti 1987 och i björnkostymen fanns Jörgen Lantz. Under de 13 år som följde fick han besök av bland andra Anders Lundin, Carl-Einar Häckner, Vanna Rosenberg, Anders Linder, Roger Westberg, Johan Ulveson och Eva Funck, och det var också där Robert Gustafsson fick sitt genombrott.
Så här såg det ut 1988 med Robert Gustafsson:
Innan han började vara Björne spelade Jörgen Lantz Ville i Ville, Valle och Viktor. Han har också givit röst åt Nasse i Nalle Puh. Som skådespelare har jag alltid varit väldigt missnöjd med min röst, tyckt att den alltid låtit lika, svår att arbeta nyanserat med. Att Björne-rösten är så karakteristisk, har jag förstått först på senare tid. Till och med hundar känner igen den, sa Jörgen Lantz till Märta Axelius i en intervju 2001.
Då hade han slutat som Björne. För ni minns väl? Folkstormen var ett faktum år 2000 när SVT efter vissa kontroverser meddelade att Björnekostymen skulle få fyllas av någon annan än Lantz. Programmet gjorde ett uppehåll och återkom 2002 med skådespelaren Pontus Gustafsson som barnens favoritbjörn. Men Jörgen Lantz hade viktigare saker att tänka på. I februari 2000 gick hans fru bort, och sorgen var bedövande. Han höll sig undan strålkastarljuset och slutade nästan helt med skådespeleriet.
Hans liv genomsyras i övrigt av ett engagemang i freds- och miljöfrågor, bland annat var han ordförande för Artister för fred i tio år. 2005 talade han för "Fimpfria Gator" i Gamla stan, och samma år bjöd han på 15 minuters gratisunderhållning i Gamla stans levande julkalender. Nu har han hunnit bli 64 år, och det sista jag läste om honom var att han mest sysslade med skrivande: poesi, dramatik och biografi. Även om han själv tyckte att det var för mycket sagt. Dramatik? Jo, jag skriver pjäser. Men det är inget som är aktuellt att sätta upp just nu. Och biografi? Vad jag gör, är att jag skriver mitt livs historia, det är inte alls är ämnat som bok, utan det riktat direkt till mina barn, sa han i en intervju 2003.
PS. Såg ni nöjesredaktören Annika Leones krönika i Expressen igår? Den handlade om bloggar och inleddes så här:
"Det är inte många bloggar som jag följer. Om de inte handlar om något speciellt ämne, som jag brinner för, tycker jag oftast att de är ointressanta. Men det finns ett knep för att fånga mig: Utelämning."
Utelämning, tänkte jag, så intressant! Är det månne en motreaktion mot dagens utfläkande nätklimat? En protest mot att inget längre verkar vara privat, att man med ett klick vare sig man vill eller inte kan hamna i folks vardagsrum och sängkammare? Det måste ses som en ovanlig ståndpunkt att vilja att folk ska utelämna saker om sig själva, vara lite mer tillbakadragna och hemlighetsfulla. Så uppfriskande. Fast sen fortsatte texten:
"Jag älskar att läsa bloggar av personer som vågar bjuda på sig själva. Då blir det nästan som att få smygläsa någons dagbok." Aha. Hon menade precis tvärtom. Utlämning. Skriv det då, människa. D.S
I senaste numret av präktiga botidningen Hemma i HSB hittade jag av en slump en liten text som sammanfattar dagens TV-utbud, några aktuella serier och vår stereotypa könsrollsuppdelning, allt i ett. Under rubriken Vad kompromissar ni om hemma? skriver signaturen Richard:
"Som extra säkerhetsåtgärd för äktenskapet har vi en extra TV som står i ett annat rum om Grey's Anatomy (gud förbjude) skulle krocka med Hockeykväll eller något annat livsavgörande. Men om vi ska sitta i soffan tillsammans blir det oftast kompromisser. Hon vet att alla program där en av karaktärerna utbrister 'I am your sister' (Grey's) eller 'I am your father' (Alias) eller 'You are not my father' (OC) går bort. Jag vet att undvika alla program där det ska byggas fordon och folk svär hela tiden (Discovery) och italiensk fotboll ('Vem är den där Offside som bollen går till hela tiden?')" - Richard, Sollentuna
Kollega: Shit, min bror fyller år idag och det har jag glömt! Jag: Oj då. (kollegan kastar sig på telefonen) Kollega: Äsch, han är inte hemma. (en stunds tystnad innan kollegan plötsligt ger ifrån sig ett tjut) Kollega: Herregud jag har ju en till bror som fyller år idag! Jag: Va? Kollega: Ja, de är ju tvillingar. Hur kunde jag glömma det? Jag: HAHAHAHAHAHAHA.Andra bloggar om: tvillingar, glömska, födelsedag, disträ, bröder
Så här skrev för övrigt tv.nu om senaste avsnittet av Agenda. Som en vän uttryckte det: "Man kan notera att Agenda tar uppdraget om balanserat rapporterande på största allvar."
Bert Karlsson ska lära svenska skolbarn att äta rätt. Vänta, nu backar vi lite. Var det någon som såg Jamie Olivers resa 2005 för att förbättra engelsk skolmat? I Jamie's School Dinners pratade han med läkare som berättade om barn som kräks bajs för att tarmarna inte fungerar, han läxade upp skolkökspersonal som inte var matutbildad utan bara uppvärmare av allsköns formpressad skit, och framför allt försökte han övertyga ungar om att en påse chips inte är en bra lunch och att man inte behöver äta friterade potatispulverpinnar till allting. Serien resulterade i en kampanj som bara växte, med feta tidningsrubriker och en 300 000-namnslista, och Tony Blair pressades till att skjuta till 280 miljoner pund för att förbättra den brittiska skolmaten.
Nu kommer alltså en svensk motsvarighet; Matakuten på TV4, där vår framtids måltider ska synas i sömmarna. Vem är då Sveriges Jamie Oliver? Jamie Oliver, ni vet han den charmiga, unga killen med en passion för mat som överträffar det mesta. TV4 väljer Bert Karlsson. Semmelmannen.
Halv tio på måndagkvällar sänds Kobra i SVT1 och Fotbollskväll i SVT2. Kobra, ett smart och genomarbetat kulturprogram, Fotbollskväll - well som det låter - en kväll om fotboll. Matchreferat och analyser. Två program med trogen publik, två program som väl aldrig riktigt konkurrerat om exakt samma tittare. Men vad händer om de båda redaktionerna byter program med varandra? Vad händer om sportens Mats Nyström leder Kobra och kulturens Kristofer Lundström leder Fotbollskväll? Spännande tanke som någon på SVT fått den briljanta idén att göra till verklighet.
Jo, du läste rätt. Måndagen den femte maj kommer Kobra att vara Kobra och Fotbollskväll Fotbollskväll, men ändå tvärtom. - Vi vill undersöka vad som händer med ett program om man byter hjärnor men behåller kostymen, om fotbollsjournalister angriper kulturens värld med sina vinklar och vice versa, säger Mathias Engstrand, projektledare Fotbollskväll och Clara Mannheimer, projektledare Kobra i ett pressmeddelande.
I love it! Och vilka möjligheter detta öppnar för andra utbyten. Tänk att slå på TV:n klockan åtta ikväll och se Uppdrag Granskning göra trädgårdsdesign i Söderläge. Eller om man tänker lite längre, låta Extreme Home Makeover-gänget ta sig an Plus,Insider göra Bolibompa eller få Adaktusson att göra Frusna män söker kärlek. Vilka samarbeten skulle du vilja se?
SVT1 måndag 5 maj kl. 21: 30 Kobra SVT2 måndag 5 maj kl. 21: 30 Fotbollskväll
American Idol hade sitt stjärnspäckade Idol gives back-avsnitt tidigare i april, det andra någonsin men redan en årlig tradition. Hollywoods kändiselit samlades för att på det sedvanliga sättet slå på stora kalastrumman, visa upp de allra rikaste, gotta sig i stjärnglans och fläska på med ljud och ljus och glamour för att få vardagsamerikanen där hemma i soffan att tänka på de fattiga barnen i Afrika och tömma sina plånböcker. Vilket alltid fungerar.
Brad Pitt dök upp och blev tafsad på av rolig ljudtekniker, och så uppträdde Band from TV. Band from TV består av bland andra Greg Grunberg på trummor (Felicity, Heroes), Hugh Laurie på keyboard (House), James Denton på gitarr (Desperate Housewives), Jesse Spencer på fiol (House), Bonnie Somerville (Cashmere Mafia) och Bob Guiney (the Bachelor) i kören och Teri Hatcher vid solistmikrofonen (Desperate Housewives). Här framför gänget (fast utan Hugh Laurie) Carrie Underwoods låt "Before he cheats":
Beviset: Jag blev stoppad på väg till jobbet idag av en människa som ville fotografera mig till en tidnings modesida. Jag hade så snygg stil, sa hon. Jag sa nej och sprang därifrån. Jag försökte intala mig att det berodde på att jag anser det vara oförenligt med min journalistiska roll att ställa upp på bild i en tidning och rapa upp varumärken som en mänsklig reklampelare, och det ligger väl visserligen mycket i det, men sanningen är nog att min reaktion även berodde på att - jag är blyg och inte vill vara med på bild - jag inte kände mig så snygg - jag inte tyckte att jag hade tillräckligt creddiga kläder på mig. Mon dieu. Tack i alla fall du okända människa som gjorde min dag.
Är det fler än jag som sett den där "400 personer hejar på ett slumpvis utvalt knattelag"-gruppen på Facebook? Den som syftar till att få ihop ett jättegäng som ska gå på en knattematch och stödja det ena laget? Den har numera ynglat av sig och finns i flera varianter. Den ursprungliga gruppen har hur som helst gjort verklighet av sin plan. Med flaggor och tifon och allt. Snacka om nutidsfenomen. Det hade aldrig gått innan Facebook. Här ser ni hur det gick.
Jag har länge tänkt skriva något om musikalavsnitt i TV-serier, men lyckas aldrig eftersom det känns så stort och ogreppbart. (Tipsa mig gärna om din favorit). Varje TV-serie med självaktning verkar nämligen lägga in en musikalspecial nu för tiden. Scrubs är ett exempel, och här framför Zach Braff och Donald Faison låten "Guy Love" ur musikalen, live på Jimmy Kimmel Show:
Om en månad sker ett stycke TV-historia när SVT och Kanal 5 synkar sina tablåer. Det handlar om dubbelavsnittet som förenar och samtidigt splittrar CSI och Brottskod: Försvunnen. Historien sänds lördag 17 maj och börjar klockan 21.00 i CSI i Kanal 5, och slutar klockan 22.00 i SVT1 i Brottskod: Försvunnen. Mordgåtan är inspirerad av en verklig händelse.
Dessutom: Nu vet vi vad den nya Arkiv X-filmen ska heta.
Har du missat det gemytliga Lounge Metal-bandet Hellsongs så har du missat nåt bra. De spelar hårdrock, enligt egen utsago "så hårt att det blir mjukt - och det är då det blir riktigt hårt" och de gör det med bravur. Sen hjälper det förstås att Harriet Ohlsson som sjunger har begåvats med en riktig mysstämma - en av mina favoritröster i Sverige. På bilden ovan är de förstärkta med råsköna stråkduon 60/40.
Lyssna på Hellsongs här. Nedan två små smakprov i videoformat.
En vänlig själ har samlat alla de Youtube-kändisar som var med i ett avsnitt av South Park nyligen. Här finns både klippet från serien och också alla de ursprungsklipp som parodierades. Jag tycker det är otroligt fascinerande att jag, som väl inte är nån surfkung, faktiskt känner till alla youtubekändisarna utom två. Hur kom det sig att jag och hela världen samtidigt såg en liten videosekvens med en kille som vevade en pinne? Hur gick det till när lilla Williams föräldrar ville visa mormor och morfar i Örnsköldsvik hur han skrattar, och plötsligt blir William en South Park-karaktär? Det är en galen värld vi lever i. Galen men skön.
Alf är er favoritutomjording i TV, det står klart sen omröstningen nu avslutats. ALF - som står för Alien Life Form - har jag redan skrivit om en gång, det kan du läsa här.
God tvåa blev Dr Zoidberg från Futurama. Om honom kan man berätta till exempel att:
- han heter John A Zoidberg. - han kommer från planeten Decapod 10. - hans röst görs av skådisen Billy West. - han är tänkt som motsatsen till Dr McCoy i Star Trek. Dr McCoy är en människa som behandlar utomjordingar, med Zoidberg är det tvärtom. - han älskar stand-up, och försöker sig gärna på det själv, även om han är en usel komiker. - han är hopplös på att hantera pengar och är väldigt fattig. - dessutom är han alltid hungrig.
Vilken kväll. Det är inte varje dag man blir underhållen av Magnus Betnér, Magnus Härenstam och Östen med resten all in one night. Grymt. Så grymt att dagen fortfarande fladdrar förbi i korta minnesfragment. André Wickström. Vilken galen finne. Han var klart roligast. Johan Rheborg pratade röv. Nice. Östen och gänget må ha en töntfaktor som slår det mesta men de är av det gamla gardet musiker som får en att viska "entertainer" så fort man ser dem. Som får en att plötsligt vilja lära sig spela ståbas. Respekt. På tal om det gamla gardet, Lennie Norman vet banne mig vad han gör. Respekt.
Jag är lite upphetsad. Jag såg just hur nyhetsjournalistiken i TV föddes. Det berättades nämligen i den otroligt spännande dokumentären JFK: Breaking the news på TV8 ikväll. Den handlade om hur TV-nyheter och nyheter i övrigt för alltid förändrades - i och med mordet på president Kennedy 1963, och det direktsända(!) mordet på den misstänkte gärningsmannen två dagar därefter. Vi fick följa journalisterna och nyhetsförmedlingen under fyra dagar, och det är ett häpnadsväckande bildmaterial som i alla fall inte jag sett tidigare.
Journalisterna hade tillträde överallt och direktsändningarna rullade dygnet runt, allt kablades ut, från de första ögonvittnesskildringarna som beskrev presidentens bortsprängda bakhuvud till bilderna på reportrar som bar Lee Harvey Oswalds kista till graven eftersom ingen annan ville. Oerhört fascinerande. Förutom det intressanta i att se de dagar som förändrade medievärlden (från och med skotten i Dallas blev TV:n folkets viktigaste nyhetskälla) är det svårt att låta bli att lägga märke till en annan sak. Världen på den tiden bestod av män. Bara män. Män som fotografer, män som reportrar, män som poliser. Jag visste det väl redan innan, men det blir på nåt sätt mer påtagligt när man ser fyra dagars oavbrutet filmande av - och med - män. Män som gråter i TV, män som röker i TV, män som intervjuar män i TV. Surrealistiskt. Hur som helst, en grymt sevärd dokumentär.
Det blir ett På Spåret utan Filip och Fredrik nästa säsong, enligt Resumé. De nobbar SVT med hänvisning till att inspelningstiderna krockar med deras egna planer. Synd, eftersom F&F:s medverkan förra vändan gjorde mig sugen att se The Oldsberg Show för första gången på länge. Rätt duktiga var de också, även om jag skrattade rått när de föreslog att finlandssvenska kunde vara ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.
(Skratta rått kunde jag göra eftersom jag råkade veta svaret. Sveriges officiella minoritetsspråk är samiska, finska, tornedalsfinska, jiddisch och romani, bara ännu ett exempel ur min aldrig sinande brunn av märklig kunskap. I På Spåret skulle jag däremot inte klara mig så bra. Där måste man ju kunna geografi, konst och arkitektur och sånt, jag briljerar mer på värdelöst vetande-stadiet.)
The Simpsons gjorde succé i en TV-kanal i Venezuela - "it had the highest levels of viewership for that morning timetable in the history of the channel" - men togs ändå bort från rutan. Serien ansågs nämligen olämplig för barn. Mer lämplig tyckte man tydligen att Baywatch Hawaii var, eftersom det var den serie som fick ersätta Simpsons. Jag säger det igen; Baywatch Hawaii ansågs mer lämplig för barn än The Simpsons.
Påminner lite om rumpbötern jag tidigare berättat om. Fast tvärtom.
Just nu är jag fullt upptagen med att smeka och pilla och skruva på min nya, f a b u l o u s TV. Den är mycket stor, mycket dyr och mycket fin. Nu efterlyser jag bara mer HD-produktion så jag till fullo kan njuta av min nya väggprydnad. Jag har därför inte tid att blogga utan konstaterar bara att: - jag blir helt svettig av trailern till Sanningens ögonblick. Det programmet tänker jag inte se. - inte heller Power of 10 kommer att få så mycket mer av min dyrbara tid. - Billie Piper som spelar hora i En callgirls dagbok har vuxit till sig en aning sen "Honey to the B" och "Girlfriend"-dagarna. - norska prinsessan Märtha Louise ska följas av ett TV-team i höst. Noteras kan att det som förr skulle kallas en "dokumentärserie" nu får dras med det lite mer nedvärderande namnet "tevesåpa". Även om det handlar om en prinsessa. - jag (patetiskt nog) är oerhört upprörd efter att ha sett det senaste avsnittet av Top Model 10. Min favorit åkte ut alldeles för tidigt och det var så sjukt fel att jag morrar invärtes. Jag har aldrig blivit så besviken på en utröstning i en såpa nånsin. Kanske. - jag missade första avsnittet av Berg flyttar in men kan tipsa om sweet Carinas blogg som du hittar här.
I morgon har SVT:s nya lördagsunderhållning Glasklart premiär. Ett kombinerat frågesport/charadprogram där exempelvis tjugo scouter (!) instängda i en ljudisolerad glaskub med kroppsspråk ska hjälpa deltagarna att svara rätt på frågor. Upplägget känns aningens krystat, och den typen av motorvägsbred familjeunderhållning skulle jag inte punktmarkera direkt, om det inte vore för att ett av mina favoritansikten återvänder till TV-rutan. Leder det hela gör nämligen genomsympatiske Ola Lindholm.
Tidigare har vi sett Ola i bland annat Riktig Talkshow. I klippet nedan ser du den levande vinjetten från programmet, ett möte mellan Håkan Hellström och biskop Caroline Krook och ett samtal mellan Ola och Håkan som bland annat handlar om hybris:
Se även del 2 där Håkan improviserar fram Deidres samba med husbandet och del 3 där Håkan får panik av tanken på ett Birger Sjöberg-föredrag och blåvägrar att göra som Ola säger.
Glasklart startar i SVT1 i morgon lördag kl 20.00.
Omröstningen är tillbaka! Nu vill jag veta vilken utomjording i en TV-serie som är din favorit. Alla gillar vi väl E.T, men vilken besökare från yttre rymden är skönast just i TV-rutan? Gillar du Alf bättre än Stålmannen? Eller är det Teal'c från Stargate SG-1, Mork i Mork and Mindy, Sally från Tredje klotet från solen, Kenny Starfighter, Mr Spock ur Star Trek, Kapten Zoom från Galaxer i mina braxer, sa kapten Zoom, Zoidberg i Futurama eller kanske Zev Bellringer från Lexx som du alltid vill se mer av? Jag är ingen renodlad scifi-entusiast, så det är möjligt att jag missat någon klassiker. (Jag ville ha tio alternativ, så exempelvis Willie - den snälla ödlan i V - fick inte plats bara så att ni vet.)
Man kan konstatera att de flesta utomjordingar tydligen är män. Rösta på nu!
Jag tycker inte om aprilskämt. De är ofta korkade, fåniga eller bara tråkiga. Alldeles för många handlar om gratis sprit eller billig korv eller ger falska förhoppningar. Dagen har varit full av såna trista försök till putslustigheter. Men det finns förstås alltid undantag.
Tre av de något bättre: - Christer Sjögrens I love Europe blir officiell hymn för EU. På initiativ från Margot Wallström. SR P4 Värmland. - Det blir en staty av Darth Vader i Örnsköldsvik. ÖA. - Nu kommer ditt passfoto att synas på Eniro. Man kommer även att kunna pimpa sin passbild genom att ändra hårfärg och välja till tillbehör som hattar och glasögon. Eniro.
Uppdatering: Läs hos popkulturjunkien om youtubeskämtet och det fantastiska fenomenet rickrolling.